Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

De Angushoeve kiest voor een haalbaar en rendabel bedrijfsmodel

Ann Detelder – 16 mei 2022

Ik ontmoet Lore en Bart op een zonnige namiddag in april, een jong, enthousiast koppel die weten wat ze willen en ook niet willen. Ze kijken vol spanning uit naar hun eerste verkoop van hun Black Angus vlees.

Na 2 jaar voorbereiding is het dan binnenkort zover en zullen Lore en Bart van de Angushoeve in Nieuwkerken-Waas hun eerste Angusvlees verkopen

Het is niet evident om je kost te verdienen

De liefde voor de landbouw is er zowel bij mij als Bart met de paplepel ingegeven vertelt Lore me al snel. Toch is het in deze tijden niet evident om in de landbouw te stappen en om je kost te verdienen. We wilden het anders doen dan onze ouders en we hebben ons herhaaldelijk de vraag gesteld ‘wat willen we zelf’, ‘wat is haalbaar voor ons’ en ‘wat willen mijn schoonouders’ (die ook nog boeren op het bedrijf. We werken beiden nog buitenshuis. Op termijn willen we meer op het bedrijf actief zijn maar we willen dit stilletjes aan opbouwen. Starten met vleespakketten leek ons dan ook een eerste goede optie. Wat de toekomst brengt zien we samen dan wel verder.

Ons onderscheiden van de collega’s

De ouders van Bart hebben steeds Wit-Blauw runderen gehad. Bart en ik wensten ons te onderscheiden van de collega’s. We gingen op zoek naar een ander ras (en werden als snel verliefd op de Black Angus). Angus runderen zijn vrij extensieve gemoedelijke dieren met dan ook nog eens zeer smaakvol vlees. 

We ijveren voor een circulaire keten

We vinden het belangrijk dat onze runderen een deel van het jaar in natuurgebied kunnen grazen. Landbouw en natuur zouden meer op zoek moeten gaan naar meer verwevenheid waar zowel de natuur als de agrarische ondernemer beter van worden. Wandelaars in de natuurgebieden vinden onze grazende gitzwarte dieren altijd een meerwaarde op hun wandelingen. Naast gras worden alle extra voeders hier op het bedrijf verbouwd. We willen minimaal afhankelijk zijn van externen en vinden een circulaire keten op het bedrijf zeer waardevol.

Grootschaligheid, nee dank je. Wel haalbaar en rendabel

Onze ambitie zit niet onmiddellijk in het heel sterk uitbreiden van onze veestapel. Het directe contact met de klant is iets wat Bart en ik nauw aan het hart ligt. We worden er instant gelukkig van als mensen ons laten weten hoe lekker ze ons vlees wel niet vonden. We willen onze klanten een lekker en eerlijk stukje vlees aanbieden en hier zelf een inkomen uit halen. De vleesverkoop is voorlopig nog een nevenactiviteit maar we willen dit wel professioneel aanpakken. Samen met het Steunpunt Korte Keten hebben we een analyse gemaakt van onze kostenstructuur, hebben we zicht gekregen op onze arbeidstijd en ons inkomen per geleverd arbeidsuur. Dit is bijzonder belangrijk als ondernemer maar dit wordt vaak vergeten in de landbouw!

Inzichten in je eigen cijfers?

Ben je zelf hoeveslager en heb je interesse om samen met het Steunpunt Korte Keten eens naar je eigen bedrijfscijfers te kijken? Neem dan snel contact op want leden van het Steunpunt kunnen gratis een dergelijk bedrijfsbezoek met analyse aanvragen.