Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

Ecocheques sinds begin 2022 als betaalmiddel in de hoevewinkels

19/01/2022 - Ann Detelder

Maaltijdcheques kunnen al geruime tijd gebruikt worden als betaalmiddel in de Korte Keten. Vanaf 1 januari 2022 kunnen ecocheques ook gebruikt worden om producten van de lokale landbouwer te kopen, in de boerderijwinkel, op de lokale markt, via buurderijen, Voedselteams,…. Dat hebben de sociale partners beslist in de Nationale Arbeidsraad.

Een groot aantal werknemers krijgen ecocheques. Met dergelijke ecocheques kunnen consumenten welbepaalde ecologische producten en diensten aankopen. Al geruime tijd waren gesprekken lopende om de ecocheques ook uitwisselbaar te maken in de hoevewinkels. En nu is het dus eindelijk zover.

Wil je als Korte Keten ondernemer ook dat consumenten bij jou kunnen betalen met hun ecocheques dan dien je toch aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • Je dient licentiehouder te zijn bij ‘Recht van bij de Boer’
  • Je moet beschikken over een betaalterminal op je bedrijf om dergelijke betalingen te kunnen ontvangen want het gaat meestal om elektronische cheques.
  • Je moet ook erkend zijn door de uitgiftemaatschappijen van deze cheques, zoals Edenred of Sodexo.

 

Heb je nog praktische vragen rond het gebruik van cheques in de korte keten, bezorg jou vragen dan via dit formulier. Voor meer info rond licentiehouder ‘Recht van bij de Boer’ kan je contact opnemen met Sara De Preter op 02/552 81 58 of info@rechtvanbijdeboer.be

 

Tips

  • Tip 1: Vergeet zeker niet te communiceren wanneer je maaltijd- en/of ecocheques aanvaard. Informeer je klanten aan de ingang en aan de kassa (d.m.v. stickers) en maak dit zeker kenbaar via je eigen social media kanalen. Steunpunt Korte Keten en Boerenbond nemen de communicatie op naar de land- en tuinbouwsector. Ferm en de VLAM zullen hierover binnenkort communiceren naar de consument.
  • Tip 2: Weet dat je ook zgn. consumptiecheques kan aanvaarden in je Korte Keten verkoop.
  • Tip 3: Opteer best voor een ‘multiproduct’ terminal zodat je cheques van verschillende uitgiftemaatschappijen kan aanvaarden.