Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

Korte Keten-automaten gelanceerd op 22 mei 2022 in Diest

Bart Thoelen – 16/6/2022

Een stukje vlees uit de muur halen of onderweg naar huis snel wat lokale groenten uit de streek kopen?

Het kan tot en met augustus aan de nieuwe Korte Keten-automaten aan CC Den Amer in Diest. Buurtbewoners kunnen er 24/24, 7/7 terecht voor verse lokale producten zoals paprika’s, aubergines, komkommers, appels en peren, maar ook appelsap, aardappelen, varkensvlees of rundsvlees.

 

Doelstelling

Achter dit initiatief zit de Landbouwraad Diest. Met als gezamenlijke doelstelling om de zichtbaarheid van landbouwers te verhogen in en om de stad werd een eerste brainstorm georganiseerd. “Enkele landbouwers hadden reeds met positieve ervaring in verkoop via een eigen hoeveautomaat” vertelt Tom Vermeiren, voorzitter van de raad. Op basis van deze expertise uit de groep en met een gezamenlijk initiatief wilden we nieuwe klantengroepen aanspreken op een sociaal knooppunt in de stad

 

Ondersteuning

Over de mogelijkheden en knelpunten werd informatie ingewonnen via Steunpunt Korte Keten. Een goedgekeurd projectvoorstel via LEADER Vlaams-Brabant bracht het initiatief in stroomversnelling. “Het innovatieve karakter zit ook in hoe we als ondernemers hierin kunnen samenwerken” vertelt Bert Toutenel. “De begeleiding die we hierrond kregen hielp om alle neuzen in dezelfde richting te zetten”.


Het project werd gelanceerd tijdens een Korte Keten-markt op zondag 22 mei. Inwoners konden er kennis maken met de deelnemende landbouwers en andere leveranciers van streekproducten. Proevertjes en ambiance deden de rest.

Vzw Koked waarin de landbouwers hun samenwerking hebben ondergebracht, wil vooral de bewustmaking over lokale voeding stimuleren. De ambitie is om via communicatiecampagnes met de boer aan het woord het verhaal van de landbouw aan een breed publiek te blijven vertellen.

Een mooi initiatief, dat we vanuit het Steunpunt Korte Keten, alleen maar kunnen aanmoedigen.Heb je zelf interesse in een dergelijk project? 

Stuur dan een bericht naar ferm.steunpuntkorteketen@samenferm.be en we nemen contact met je op.