Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

Opstart constructieve gesprekken met FAVV rond samenwerkingen in de Korte Keten

Ann Detelder – 16/6/2022

Een Korte Keten bedrijf is keihard werken. Dat moeten we jou niet vertellen. Steeds meer ondernemers gaan daarom samenwerken. Ze baten samen een verwerkingsruimte uit of gaan samen de logistiek organiseren van hun producten. Tijdswinst en kostenefficiëntie staan hier vaak voorop. Door samen te werken komt men vaak in een ander soort regelgeving terecht bij het FAVV. Ondernemers zijn zich hiervan in de eerste plaats niet bewust wat bij een controle door de LCE tot onaangename verrassingen kan leiden.

Samenwerken in de Korte Keten betekent niet dat je onmiddellijk met grote volumes aan producten te maken krijgt of dat het aantal klanten exponentieel toeneemt maar toch is het vaak zo dat je dan voor het FAVV plots ‘groothandel’ wordt. Op zich is dit nog geen ramp maar producenten van dierlijke producten komen wel in de knel wanneer ze via zo’n ‘groothandel’ winkels, restaurants, grootkeukens,… willen beleveren. Zij moeten de overstap van een Toelating naar een Erkenning maken wat in vele gevallen (economisch) niet haalbaar is.

Het Steunpunt vond het belangrijk dat het FAVV en de bevoegde minister Clarinval in de praktijk konden zien hoe zo’n samenwerkingsverband er uitziet en wat precies de pijnpunten zijn. We nodigden hiervoor begin juni Dhr. Herman Dierickx en Mevr. Carolien De Praeter van het kabinet van Minister Clarinval uit en zij gingen hier graag op in. Het gesprek verliep heel constructief en worden binnenkort verdergezet. 

Het is nl. zo dat op vraag van het Steunpunt Korte Keten onlangs een werkgroep binnen het FAVV gestart is om te kijken of we voor deze ondernemers en binnen de Europese wetgeving een werkbaarder kader kunnen creëren. Evident wordt het zeker niet maar de gesprekken zijn constructief en we hopen je dit najaar meer te kunnen vertellen. 

Heb je zelf input en of vragen rond samenwerkingen in de Korte Keten aarzel dan niet om contact op te nemen via ferm.steunpuntkorteketen@samenferm.be