Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

Vlaanderen wil samenwerken in de Korte Keten aanmoedigen

Ann Detelder – 16/6/2022

Als ondernemer weet je dat rondrijden met je bestellingen bijzonder tijdsintensief en duur is. Samenwerken met collega’s lijkt een logische oplossing. Je producten leveren in een verzamelpunt waar iemand de bestellingen klaarmaakt en vervolgens rondvoert spaart je heel wat tijd en kosten. In Wallonië zijn er al heel wat dergelijke foodhubs die goed werken en waar naast bestellingen klaarmaken ook een verwerkingskeuken aanwezig is. Vlaanderen hinkt hier jammer genoeg achterop. 

Het Waalse beleid lijkt ons net iets beter afgestemd om de Korte Keten te ondersteunen in haar opschaling. De Waalse overheid financiert nl. de oprichting en inrichting van deze foodhubs en ondersteunt ook de individuele Korte Keten ondernemers die willen toetreden tot een afzetcoöperatie.

Wat in Vlaanderen nog niet is kan nog komen dachten we bij het Steunpunt Korte Keten. We organiseerden voor de Strategische Stuurgroep Korte Keten (waar naast het Steunpunt, alle landbouworganisaties, ILVO, Bioforum, VLAM en de Korte Keten alliantie ook vertegenwoordigers zitten van het Departement Landbouw en Visserij) een werkbezoek aan de afzetcoöperatie LinkedFarm in Zellik. De stuurgroep kon met eigen ogen de voordelen van samenwerking in de Korte Keten vaststellen en het beleid kreeg heel wat handvaten mee om deze samenwerking vanuit de overheid te faciliteren. 

Het professionaliseren van de Korte Keten is nl. een van de doelstellingen geformuleerd in de visienota die onlangs door voormalig minister van landbouw Crevits gelanceerd werd n.a.v. de Week van de Korte Keten. Benieuwd wat er nog meer staat in deze visienota? Raadpleeg de visienota