BTW op voeding
Als Korte Keten ondernemer verkoop je wellicht (een deel
van) je producten rechtstreeks aan de consument. Op alle voeding (en drank) die
op deze manier gewoon wordt meegenomen uit je winkel die je 6% BTW in rekening
te brengen.
Anders wordt het wanneer je deze voeding gaat serveren. Dan
dien je 12% BTW in acht te nemen. Er bestaan hier nogal wat misverstanden over
en eerlijk gezegd de wetgeving is niet altijd eenduidig hierover:
- Serveren wil niet zeggen dat je effectief aan
een tafeltje gaat bedienen. Het feit dat je dienstverlening aanbiedt is
eigenlijk al voldoende voor de BTW controle om ervan uit te gaan dat je het
tarief van 12% BTW dient te hanteren. Dienstverlening kan vb. een paar stoelen
zijn die je neerzet opdat mensen even zouden kunnen rusten tijdens een
fietstocht. Dienstverlening kan ook een terrasverharding of een parasol of
overkapping zijn tegen de zon. Veel hangt af van de interpretatie van de BTW
controleur.
- Voor maaltijden met dienstverlening dien je 12%
BTW in rekening te brengen. Maaltijden worden echter heel ruim gezien. Het gaat
zeker niet alleen over de dagschotel in een restaurant. Een ijscoupe, een
pannenkoek, een wafel worden als maaltijden aanzien. Chips, nootjes, kleine
worstjes,… als versnaperingen worden niet als een maaltijd aanzien.
- Bedraagt je verkoopomzet aan ‘maaltijden’ op
jaarbasis meer dan 25.000 euro dan dien je een witte kassa aan te schaffen. Zit
je onder de 25.000 euro dan dien je BTW bonnetjes uit te schrijven.
- Bedraagt je jaaromzet minder dan 25.000 euro
euro? Dan kan je je officieel registreren als ‘kleine onderneming’ en hoef je
je klanten geen btw aan te rekenen. Dit heeft heel wat voordelen, zoals een
eenvoudigere administratie. Maar het kan ook in je nadeel spelen: je kan immers
de btw op je aankopen niet recupereren. Meer
info
Hou je een opendeurdag ter promotie van je bedrijf, de land-
en tuinbouw en de Korte Keten en wil je proevertjes te koop aanbieden dan
bestaat de mogelijkheid hiervoor een lokale VZW vb. de KLJ in te schakelen.
Door hun statuut kunnen zijn om de kas te spijzen een aantal keer per jaar een
activiteit organiseren zonder hiervoor rekening te houden met de BTW
regelgeving.
Kalibratie of Ijking van weegschalen
Weegschalen die gebruikt worden in het economisch verkeer
(dus voor verkoophandelingen) dienen geijkt te zijn. Ijken of kalibreren houdt
in dat men controleert of de weegschaal nog naar behoren werkt. De controle
hierop is een bevoegdheid van de Federale Overheidsdienst Economie.
Momenteel gaan er controleurs van de FOD Economie langs voor
het nazicht van de balansen (op de bedrijven maar ook op markten). Weegschalen
dienen immers om de 4 jaar herijkt worden. Weet je niet meer wanneer je de
laatste keer controle gehad hebt? Kijk dan naar de groene sticker op je balans.
Als het nummer 15 hierop staat vermeld is uw balans aan herkeuring toe (2015 +
4 jaar).
Voor de ijking kan U één van de firma’s op bijgevoegde lijst
contacteren:
https://economie.fgov.be/sites/default/files/Files/Quality-and-Security/Lijst-erkende-keuringsinstellingen-Niet-automatische-weeginstrumenten.pdf
https://economie.fgov.be/sites/default/files/Files/Quality-and-Security/Lijst-OIA-automatische-weeginstrumenten.pdf
Meer info:
https://economie.fgov.be/nl/themas/kwaliteit-veiligheid/metrologie/wettelijke-metrologie/metrologische-reglementering/volledige-lijst-metrologie