Uit de labo-analyse van een
productstaal blijkt dat de waarden van de Enterobacterie te hoog zijn. Welke
stappen dienen we te ondernemen?
Enterobacteriën vormen een grote familie bacteriën, waartoe bekende
pathogenen zoals Salmonella. of E. coli behoren. Hoewel ze in de darmen geen
schade aanrichten, kunnen Enterobacteriën wel tot infecties leiden wanneer de
aantallen echt hoog oplopen.
Enterobacteriën zijn in feite een
hygiëneparameter. Een overschrijding van het aantal wijst erop dat er iets mis
is met de hygiëne op het melkveebedrijf of tijdens het zuivelproces. Dat klinkt
heel zwaar, maar het kan om iets kleins gaan.
De besmetting van je product kan
dus komen van de melk zelf. In de praktijk stellen we ook vast dat de
ingrediënten die bij zuivelproducten gebruikt worden soms de drager van de
bacteriën zijn. Vers fruit bijvoorbeeld, blijkt vaak een ‘boosdoener’. Het
goede nieuws is dat deze bacterie bij voldoende verhitting wordt afgedood, en
je probleem dus opgelost is.
Situeert de besmetting zich in
het zuivelproces, dan kan een degelijke pasteurisatie de oplossing bieden. Het
kan echter ook zijn dat een van de toestellen die je ná de pasteur gebruikt
besmet is. Een zeer goede reiniging én ontsmetting van je toestellen, tafels,
materialen en handen kan in dat geval het probleem oplossen. Let er zeker op
dat je ontsmettingsproducten gebruikt die in België erkend zijn én erkend zijn
in de voedingsindustrie.
Wat de wetgeving betreft dien je
het FAVV niet op de hoogte te stellen van de analyseresultaten. Wel dien je je
probleem op te lossen en alles wat je onderneemt om dit op te lossen dien je
ook neer te schrijven en bij te houden in een ‘non-conformiteiten register’ dat
deel uitmaakt van je autocontroleplan. Zo’n register is eigenlijk niet meer dan
een tabel (of onder een andere vorm) waarin je neerschrijft wat fout loopt op
je bedrijf en wat je gedaan hebt om het probleem op te lossen en -nog
belangrijker- wat je zal doen om dit probleem in de toekomst niet meer voor te
hebben op je bedrijf.
Wat moet je dus doen om in orde
te zijn bij een volgende FAVV controle:
- Noteren in je non-conformiteiten register dat je dit probleem hebt vastgesteld.
- Beschrijven wat je hebt gedaan om het probleem op te lossen
- Beschrijven wat je hebt aangepast in je productieproces en/of reinigings- en ontsmettingsplan om dit probleem in de toekomst te vermijden.
Een bijkomende analyse is
wettelijk gezien niet verplicht maar als je gerust wil zijn (en als je het FAVV
bij een volgende controle echt een bewijs wil kunnen voorleggen) dan kan je een
nieuw staal laten analyseren. Dit mag dan enkel op enterobacteriën zijn. Op die
manier ben je wellicht ook zelf gerust dat het probleem van de baan is.