Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

Gluren bij de buren - verslag

Gluren bij de buren - verslag
Distributie en logistiek in de korte keten is en blijft een heikel punt. Steunpunt Korte Keten en provincie Oost-Vlaanderen organiseerden samen ‘Gluren bij de buren’.
Dinsdag 19 november zakte een diverse groep van Vlaamse korte keten distributeurs, hoeveproducenten en ambtenaren af naar Wallonië voor een inspiratietoer.

Na een kennismaking bij een bio-lunch bij het plaatselijke winkelpunt van Paysans-Artisans ging het richting het distributiepunt van Paysans-Artisans.
In de coöperatieve Paysans-Artisans verkopen een 100-tal plaatselijke producenten uit 9 deelgemeenten van Namen hun producten lokaal via 3 winkels in de stad.
De coöperatie startte initieel met online verkoop van hoeve- en streekproducten, heeft zich verder ontplooid en heeft momenteel ook een werking naar grootkeukens, restaurants,…
Bij Paysans-Artisans streven de 100 producenten samen met 700 aangesloten consumenten naar een omwenteling van het huidige landbouwmodel.

In Gembloux maakten we kennis met Agricovert. Deze coöperatie telt een 30-tal biologische producenten die samen met 1200 consumenten samenwerken rond aanbod lokaal voedsel aan eerlijke prijzen.
De producenten kunnen er hun lokale producten verwerken in een gezamenlijke keuken, bakkerij en beenhouwerij. De leuk ingerichte winkel is open van woensdagmiddag tot en met zaterdag en zorgt voor sociale tewerkstelling.
De coöperatie verkoopt haar producten ook in Brussel en andere grote steden.

Na een leerrijke dag met inspirerende ideetjes én bovendien ook veel onderlinge contacten keerden we terug naar Vlaamse bodem.

Heb je zelf suggesties rond een vorming rond distributie in de Korte Keten? Deel het op steunpuntkorteketen@ons.be


E-mail |