Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

Hoevewinkels ondersteunen hun collega siertelers

Hoevewinkels ondersteunen hun collega siertelers

2 april 2020

Het is nu ongeveer een week dat de solidariteitsactie hoevewinkels-sierteelt loopt. Al heel wat hoevewinkels stelden zich kandidaat om hun collega siertelers met de verkoop van plantjes een hart onder de riem te steken.

De hoevewinkels zijn bijzonder enthousiast:

Bij Ann van de ‘Melkweg’ staat een Deense kar vol met vetplantjes en cactussen aan de ingang van haar winkel. ‘Het zijn prachtige planten en de klanten zijn bijzonder enthousiast. De hoevewinkel draait op volle toeren en de verkoop van de planten is zowel voor ons, voor de klant en natuurlijk voor de sierteler een duidelijke meerwaarde.

Sierteler Jan (Belgicactus) is pas gestart verwoordt het zo ‘dit is voor ons een nieuwe manier van werken, het lokale karakter past alleszins zeer goed in ons DNA, ik ben positief benieuwd naar wat het gaat brengen. We gaan met dit initiatief geen grote omzetten draaien maar het is zeker een hart onder de riem voor de ganse sierteeltsector’

Je kunt als hoevewinkel in de rand ook bloemen en planten van je collega sierteler aanbieden. Geef gerust je gegevens door via dit formulier. Alles wordt daarna voor jou in orde gebracht dus je hoeft zeker niet zelf op zoek naar een sierteler.

 

26 maart 2020

De coronacrisis heeft heel wat impact op onze economie. De sierteeltsector wordt bijzonder hard getroffen. Menig Korte Ketenverkoper contacteerde de voorbije 2 weken reeds het Steunpunt Korte Keten met de vraag of ze plantgoed van een teler in de buurt in hun winkel mochten aanbieden. We vinden deze solidariteit hartverwarmend en het Steunpunt Korte Keten heeft in samenwerking met AVBS, Boerenbond, Ferm en VLAM, een platform opgestart om hoevewinkels te ‘matchen’ met siertelers in hun buurt.

Hoevewinkels kunnen, omwille van het feit dat er voeding verkocht wordt, open blijven binnen de strenge coronamaatregelen. Mits een toelating detailhandel van het FAVV en een aanpassing in het KBO mag iedere hoevewinkel ook aan assortimentsuitbreiding doen. In dat geval kunnen hoevewinkels ook andere producten waaronder plantgoed en sierteeltproducten aanbieden. Eigen producten moeten wel het hoofdaandeel van de hoevewinkel blijven uitmaken (minstens 50%). Verschillende hoevewinkels in Vlaanderen bieden sinds twee weken reeds – mede uit solidariteit – plantgoed aan in hun winkels. Om meerdere hoevewinkels te matchen met een nabijgelegen sierteler, stellen het Steunpunt Korte Keten en AVBS in samenwerking met Boerenbond, Ferm en VLAM een platform op. De bedoeling is dat geïnteresseerde hoevewinkels zich aanmelden via een formulier. Siertelers doen hetzelfde via de website van het AVBS. Achter de schermen wordt dan een match gezocht welke sierteler het makkelijkst planten kan leveren bij welke hoevewinkel. Beide partijen worden met elkaar in contact gebracht en kunnen een samenwerking opstarten. 

We willen hierbij benadrukken dat de hoofdzaak van de hoevewinkel nog steeds eigen producten moeten blijven, planten mogen absoluut niet het hoofdproduct worden.
Hoevewinkels die een samenwerking opstarten met een sierteeltbedrijf kunnen hun fiche op rechtvanbijdeboer.be uitbreiden met een extra zoekfilter. VLAM Korte Keten zal het aanbod extra in de kijker zetten.


Rechtvanbijdeboer.be is immers dé website waar de consument momenteel op zoek gaat naar lokale producten uit de korte keten.


Samen werken we aan zoveel mogelijk #lenteinuwkot!E-mail |