Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

IJs scheppen: wat kan, wat mag?

IJs scheppen: wat kan, wat mag?

Komend weekend wordt mooi weer voorspeld. Heel veel ijsbereiders kloppen aan bij het Steunpunt Korte Keten om na te gaan of ze al dan niet mogen scheppen in coronatijden. Sommige gemeenten laten het niet toe andere wel. Verwarring dus alom en het is echt niet makkelijk om door het bos de bomen te blijven zien. Het Steunpunt Korte Keten vat het even voor je samen: wat mag nu nog wel en niet?

Iedere voedingswinkel mag open blijven. Er wordt geen onderscheid gemaakt in het soort voeding. Consumenten mogen zich verplaatsen om voedingsaankopen te doen aangezien dit gaat om een essentiële verplaatsing. Een winkel die pralines verkoopt mag open blijven. Het gaat om voeding en dus een essentiële verplaatsing.

Wat de verkoop van dozen ijs betreft is er dus geen enkel probleem. Mits het respecteren van de veiligheidsregels kan dit gewoon blijven doorgaan. Ook hier kan je je de vragen stellen: is de aankoop van een doos ijs essentieel? Neen, maar alle voedingswinkels mogen open blijven.

De horeca heeft sinds het ingaan van de regelgeving verplicht moeten sluiten. Alleen afhaalmenu's mogen nog en daar zetten veel horecazaken op in alhoewel de inkomsten natuurlijk vele malen lager liggen dan wanneer de zaak wel open zou zijn. Hoevezuivelaars met een verbruikszaal/terras dienen dit te sluiten wat inhoudt dat tafels en stoelen weg moeten.

Hoe zit het nu met schepijs? Wettelijk gezien is schepijs een afhaalmenu. Je mag dus scheppen (mits alle mogelijke regels na te leven). Mensen moeten nadien onmiddellijk wegwandelen en het ijsje NIET op het bedrijf opeten. Ze mogen dus niet eerst naar de kalfjes gaan kijken of zich op een muurtje neerzetten. Is dit een essentiële verplaatsing? Neen dat is duidelijk maar zijn frietjes afhalen bij je lokale frituur dat wel? Omdat het geen essentiële verplaatsing is verbieden bepaalde politiezones het ook. Iedere gemeente dient de wettelijke regels na te (laten) leven maar mag daarnaast extra strengere regels uitvaardigen. We zien hetzelfde in de sierteelt. Sommige bedrijven mogen een kar met plantjes buiten zetten met daarnaast een geldbakje. Wettelijk gezien kan dit (de verkoop door een land- of tuinbouwer van primaire producten) maar ook hier zijn er politiezones die het verbieden vanwege geen essentiële verplaatsing.

Kortom de verkoop van schepijs mag wettelijk gezien maar wordt in bepaalde politiezones verboden. Dus alles hangt ervan af waar je woont....

Natuurlijk primeert je eigen gezondheid en die van je gezin en van jullie klanten. Dat is de eerste bezorgdheid van iedereen. Je kunt dus een aantal extra coronamaatregelen nemen bij je ijsverkoop. Je zou bv. kunnen overwegen om geen cash geld meer te aanvaarden. Elektronisch betalen heeft de voorkeur maar is niet beschikbaar bij iedere ijsverkoper. We adviseren om je prijzen/bol dan ook af te ronden bv. 1 euro/bol en dit duidelijk afficheert aan de winkel maar ook op jullie FB/website dat mensen gepast moeten betalen in een geldbakje (ze kunnen er eventueel zelf wisselgeld uithalen). Op die manier kom je minimaal in contact met cash geld. Je kunt ook bv. een lage kast of tafel voor je scheptoog zetten zodat de afstand tussen jou en je klanten min 1.50 m bedraagt. Graag geven we je nog meer tips over hoe je je verkoop kunt organiseren. 

Deze affiche kun je ook afprinten en in je winkel hangen.

Of je nu beslist om te gaan scheppen of niet, financieel gezien zal dit schepseizoen nooit de omzetten van de voorbije jaren halen. Om een globaal beeld te krijgen over de verliezen in onze sector vragen we alle Korte Keten ondernemers een formulier in te vullen. Samen met de vakorganisaties gaan we dan kijken welke tussenkomsten opportuun kunnen zijn voor de sector.E-mail |