Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

Hoe hou ik mijn activiteit tijdens de Week van de Korte Keten Corona-proof?

Hoe hou ik mijn activiteit tijdens de Week van de Korte Keten Corona-proof?

Beste ondernemer,


Fijn dat je een initiatief overweegt in het kader van
De Week van de Korte Keten! Om jouw activiteit in de huidige Corona-maatregelen in te passen, somde we enkele belangrijke maatregelen hieronder voor jou op. Dit is de stand van zake op maandag 3 mei. Na ieder overlegcomité zullen we deze informatie voor jullie aanpassen. Hou dus, naast goede moed, ook deze website ook goed in de gaten. Of controleer de geldende richtlijnen rechtstreeks op de website van de Federale Overheid
Vanaf 8 mei komen er nieuwe versoepelingen aan, meer bepaald voor het verenigingsleven (activiteiten tot 25 personen) en de horeca (hoeveterras tot 4 personen per tafel). Wie zich hierop wil voorbereiden, leest er hier alvast meer over.
Mogelijks kunnen er op het niveau van jouw gemeente extra verstrengingen gelden. In geval van twijfel neem je best proactief en rechtstreeks contact met de betrokken ambtenaar uit jouw gemeente of op het algemene nummer 0800 14 689


1. Richtlijnen rond Winkelbezoek

Essentiële winkels, zoals voedingswinkels, zijn open. Het aantal klanten op eenzelfde moment blijft beperkt tot 1 klant per 10m² en maximaal 50 klanten. De 1,5 meter-regel geldt nog steeds. 
Klanten mogen met maximum één persoon extra komen winkelen. Een winkelbezoek mag maximaal 30 minuten duren.
Voorzie ontsmettingsgel aan de inkom. Het gebruik van mondmaskers is verplicht. 
Maak deze richtlijnen buiten duidelijk. Deze affiche kan je daar bij helpen. De verkoop van alcohol na 20u00 is verboden. Tijdens het winkelbezoek mogen enkel verkoopactiviteiten plaatsvinden. Extra activiteiten, zoals proef- info- of demostandjes, stel je dus best uit.

2. Richtlijnen rond Marktverkoop

Marktverkoop van voeding wordt toegestaan. Eénmalige markten in het kader van de Week van de Korte Keten kunnen echter aanzien worden als jaarmarkt en als dusdanig worden verboden door jouw lokale overheid. Om er dezelfde interpretatie op na te houden als de controlerende instantie, neem je best voor je opstart met de organisatie op met de lokale dienst Economie & Handel van jouw stad of gemeente.
Ook als de organisatie van je markt wordt toegestaan, gelden er preventiemaatregelen. Het aantal marktbezoekers dient beperkt te blijven tot 1 bezoeker per 1,5 lopende meter marktkraam. Als organisator ben je zelf verantwoordelijk om toezicht te houden op het aantal bezoekers. Stel een éénrichting-verkeersplan voor je markt op. Voorzie handel aan in- en uitgang. Een marktbezoek mag maximaal 30 minuten duren. Het ter plekke consumeren van voeding (foodtruck-principe) is verboden. Bereidde maaltijden voor thuisconsumptie (take away-principe) kan wel. 

3. Richtlijnen rond Bereidde maaltijden

Cafés en restaurants zijn gesloten. Het aanbieden van bereidde gerechten op het landbouwbedrijf, al dan niet in de vorm van receptie of banket, kan dus ook niet. 
Net als horecazaken kan je bereidde gerechten wel laten afhalen of leveren tot 22 uur ’s avonds. De verkoop van alcohol kan tot 20u00.

4. Richtlijnen rond boerderijbezoeken

Buiten mag je met een groep van maximum 10 personen zijn. Ook hier geldt 1,5 meter afstand. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Evenementen of voorstellingen op de boerderij zijn verboden. 
Een landbouwleerpad op de boerderij, te reserveren met een tijdsslot, kan een mogelijkheid zijn. Ook hier informeer je bezoekers voordien over de geldende maatregelen, richt je het bezoek zo in dat samenscholing wordt vermeden, voorzie je ontsmettingsgel voor de bezoeker, probeer je maximaal te verluchten en reinig je regelmatig tussendoor. Blijf goed jouw kosten en baten tegen elkaar afwegen.

5. Richtlijnen rond Boerderijkampjes

Kinderen tot en met 12 jaar mogen met maximum 10 personen (begeleider niet inbegrepen) deelnemen aan activiteiten die in de mate van het mogelijke buiten worden georganiseerd; Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen met maximum 10 personen deelnemen aan activiteiten die buiten georganiseerd worden (begeleider niet inbegrepen). Voor deze leeftijdsgroep zijn deze activiteiten binnen niet toegestaan. De begeleiders en de jongeren vanaf 13 jaar respecteren de regels van de social distancing in de mate van het mogelijke, in het bijzonder het behoud van de afstand van 1.5 meter tussen elke persoon. De begeleiders Ze zijn verplicht om een mondmasker of een alternatief in stof te dragen.Geraak je er niet zo goed aan uit? Of zit je na lezing nog met een prangende vraag? Contacteer ons gerust per mail op ferm.steunpuntkorteketen@samenferm.be

Op zoek naar inspiratie? Deze fiches van Provincie Oost-Vlaanderen zetten je op weg.

Activiteiten vragen om bekendmaking. Ben je nog op zoek naar tips en tricks om de buurt te betrekken bij jouw activiteit? Deze webinar kan jou alvast op weg zetten.


Bijlagen

 E-mail |